Skip to content
Skärmavbild 2023-05-26 kl. 13.11.05

Lördagen den 1 juli arrangeras för andra gången Nordic Craft Cider Festival vid ett av Mälardalens vackraste besöksmål Hornuddens Trädgård strax utanför Strängnäs i Södermanland. Provsmaka, inspireras och botanisera i ett unikt utbud av hantverkscider från hela Norden, Baltikum och årets gästland Spanien.

Utöver själva cidern kan besökarna även prova på att pressa äpplen, gå på ost- och ciderprovning, ta del av föreläsningar samt njuta av lokala delikatesser, mat och livemusik – allt presenterat under bar himmel och intill Mälarens glittrande vatten. 

Grundare och initiativtagare till Nordic Craft Cider Festival är Johan Sjöstedt, tillika grundare av Pomologik som är en av Sveriges ledande producenter av hantverkscider. Givet Pomologiks koppling till just Hornuddens trädgård där dess verksamhet en gång i tiden startade, är valet av plats för festivalen given.

Besökare välkomnas från både när och fjärran och för dem som inte kommer med egen bil ordnas det med både båt från centrala Strängnäs.

På festivalen finns 15 producenter från Danmark, Sverige, Finland, Lettland, Norge och Lettland. Dessutom presenteras cider från Baskien i Spanien som är årets gästland på festivalen. Besökarna kan även njuta av öl från några få utvalda framstående bryggerier. Festivalen avslutats på lördagskvällen för de som önskar med en gemensam middag för utställare och besökare. 

Nordic Craft Cider Festival arrangeras vid Mälarens glittrande vatten strax norr om Strängnäs. Det finns två huvudsätt att ta sig till Hornuddens trädgård, med bil eller båt, men för den hugade går det även att ta exempelvis cykel.

Hornuddens trädgård, Aspö Hornudden 1, Strängnäs

Lördag 1 juli Pass 1: kl. 11 – 15. Pass 2: kl. 16 – 20. 150 kr.

NORDIC CRAFT CIDER SYMPOSIUM
Årets festival utökas dessutom med en extra dag för de medverkande ciderproducenterna. Under söndagen, alltså dagen efter den publika festivalen, genomförs ett symposium som består av seminarier och workshops med syftet att fördjupa samarbetet mellan ciderproducenterna och då gärna även över landsgränserna.

MIDDAG UNDER BAR HIMMEL
Vad vore en ciderfestival utan en middag i trädgården vid Mälarens strand? Även under årets version av Nordic Craft Cider Festival bjuder vi in till en sommarmiddag och hoppas att vädret möjliggör att vi kan servera den i trädgården. Som vanligt är det lokalt och hållbart som gäller och vi har förstås cider i fokus. Du kommer att kunna välja och smaka cider från flera producenter även under kvällens måltid. Passa på – det dröjer ett år till nästa tillfälle! Till förrätt serveras panzanella med våra egna tomater, varmrätten tillagas på grillen för att sen kompletteras med röror, såser och nyskördade grönsaker. Dessertplanen är jordgubbar med tillbehör.
Pris: 585 kr för maten, 395 kr för dryckespaket.
Entrébiljett till Pass 2 ingår om man bokar middagen samt buss tillbaka till Strängnäs kl. 21:45. Boka middag här. 

Utställare
Listan på medverkande utställare uppdateras löpande fram till festivalen. Nedanstående företag är anmälda fram t o m 25 maj:

Leppola Producent Finland lepoladrinks. fi

Brinkhall Producent Finland bsp.fi

Abuls Producent Lettland ablus. lv

Mr Plume Producent Lettland mrplume. lv

Alde Producent Norge aldesider.no Lingebakken Producent Norge lingebakken. no

Brutes Producent Sverige brutes. se

Brännlands Cider Producent Sverige brannlandscider. se

Fruktstereo Producent Sverige fruktstereo. se

Köpings Musteri Producent Sverige kopingmusteri. se

Norman Cider Producent Sverige normancider. se

Pomologik Producent Sverige pomologik. se

Riktigt Cider Importör Sverige riktigtcider.se

Sent om Cider Producent Sverige sentomcider.com