Mat inom planetens gränser – föreläsningar och luncher på Stockholm Resilience Centre och Proviant
Stockholms nya campusområde i Albano invigs
och Stockholm Resilience Center bjuder på spännande föreläsningar på restaurant Proviant:
20 september 17.30–18.30
Blå mat, det nya gröna?
Beatrice Crona, professor, Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet
22 september KL 15.00-16.00
Laga mat inom planetens gränser
Sommarprataren och Årets kock Jessie Sommarström och matforskarna Line Gordon, Stockholms universitet och Rebecka Milestad, KTH bjuder på en inspirerande föreläsning med rykande färsk vetenskap på menyn. Går det att laga mat så det räcker till 10 miljarder människor? Är det labb-producerat kött och insekter som är vägen framåt? Går det att få en inbiten köttätare att tänka nytt? Det är några av frågorna som denna föreläsning vill svara på.
Plats: Hörsal 2 Begränsat antal platser. Ingen föranmälan krävs. Drop-in. Insläpp från 14.50
Food for thought, lunchföreläsningar på Stockholm Resilience centre och restaurang Proviant.
21–22 september 11.45 och 13.00
23 september 12.00 och 13.00
21 september: Less but better meat – with Kajsa Resare Sahlin, PhD student
”Boeuf bourguignon” with meat from natural pastures, served with pickled red onion, sautéed mushrooms, and carrots from Gotland boiled with sea buckthorn.
22 september: Pulses – with Charlotte Bunge, PhD student
Falafel based on Swedish heritage grey peas, with cauliflower rice, a butter bean spread, fermented red cabbage, roasted broccoli, a vegan siracha mayo, and garlic sauce, all topped with roasted hazelnuts.
23 september: Swedish cereals – with Amanda Jonsson, Research Assistant
Roasted pointed cabbage with fried Swedish heritage grey peas and Swedish autumn apples, served together with a stew of autumn mushrooms, Swedish whole wheat, and Västerbotten cheese.
Stockholm Resilience Centre SRC samarbetar med restaurang Proviant som ligger på campus och tillsammans med deras kockar har veckans luncher skapats med input från forskning som bedrivs på SRC. Till dessa luncher kommer även kortare presentationer att hållas av verksamma på centret.