Skip to content
Povel och Sven Olson.Foto Jacob Forsell.

Povel Ramel var en av Sveriges stora revyförfattare, tillika kompositör, pianist och underhållare. Den 31 maj avtäcker hans barn Lotta Ramel och Mikael Ramel en bronsstaty föreställande Povel utanför Cirkus. Detta blir slutklämmen på ett 100-årsjubileum som också uppmärksammas av restaurang Hasselbacken med en meny komponerad i Povels anda.

Hasselbackens köksmästare Patrik Almèn har skapat en hyllningsmeny i Povels anda, där det bland annat serveras ”dyddor” (Povels eget namn för sina drinktilltugg), gärna tillsammans med hans favoritdrinkar Dry Martini eller Old Fashioned.

Povel Ramel var mycket intresserad av mat och dryck och satt vid stol nr 4 i Gastronomiska Akademien, en plats som idag innehas av kulturjournalisten Karsten Thurfjell.
Povelmenyn på Hasselbacken är inspirerad av 1987 års gastronomiska kalender “Vanliga palsternackan för Gottegrisar”, som författades av Povel och Hasse Alfredson, även han ledamot i Gastronomiska Akademien. Kalendern rymmer menyförslag månad för månad och humoristiskt matrelaterat material som Korvsord och kortspelet Den stora Matkampen.

Program 31 maj 16.00–17.00.
Plats: trappan framför Cirkus restaurang.

Mats Bodin och Anders Eldeman från Povel Ramel-sällskapet och Carl Jan Granqvist från Gastronomiska Akademien håller tal och berättar om Povel.

Jazzbandet 8&1/2 spelar.

Lotta Ramel och Mikael Ramel avtäcker skulpturen.


Därefter välkomnar Hasselbacken med Povelmeny.
Middagen á 625 kr exkl dryck kan bokas här

Povelmeny:

”Dyddor”, fyllda krustader till drink före maten
Lerpottasill, brynt smör, rödlök, ägg
Gödkalvstek, grönsparris, gräddsås, kvittengelé
Rabarberpaj, jordgubbar, vaniljsås

Till middagen framför sångaren Per Öhagen och pianisten Marcus Möller Povels musik.

Foto på Povel Ramel: Jacob Forsell.