Under maj serveras Stockholms bidrag till Sveriges Landskapsmåltider som lunch på Matbaren på Grand Hotel.
Bakom måltiden står Mathias Dahlgren och Staffan Naess med bistånd av Hans Naess.
FÖRRÄTT
Crudo på Mälargös med närodlat grönt och ingefärsmajonnäs
En salladsbowl där det ingår gös från Mälaren och färska blad, skott och örter som odlas i Stockholmsregionen samt ingefära, lime och svartpeppar. Äts gärna med pinnar.
HUVUDRÄTT
Lammkorv med fänkål, rostade jordärtskockor, sky, frasig potatis, kål och Karljohansvamp
Valet av korven har sin förklaring i att det på Industriutställningen 1897 i Stockholm för första gången serverades varmkorv som snabbmat, då med vit handske i stället för i bröd.
Råvarorna kommer både från Södermanland och Uppland.
DESSERT
Färskost i ugn, havtornssorbet, vilda bär efter tillgång, havre och grädde
Desserten hyllar den svenska uppfinningen mjölkseparatorn, som har haft stor betydelse för hanteringen av mjölkråvara i hela världen. 1878 tog Gustaf de Laval och hans affärspartner Oskar Lamm patent på uppfinningen och började tillverka separatorn i en maskinverkstad på Regeringsgatan i Stockholm.
Läs mer om Sveriges Landskapsmåltider