Skip to content
kollage PRM taste of the future 3

Det var fokus på framtiden när Stockholms gastronomi och besöksnäring samlades för att diskutera och nätverka på Taste of the Future.

Se alla presentationer 

Bilder från eventet

Det gastronomiska huvudstadsåret lider mot sitt slut – vi blickade framåt tillsammans med kollegor i branschen:

Vad betyder gastronomin för Stockholms framtid? Hur ska vi kommunicera stadens unika värden? Hur skapar vi strategiska partnerskap och samarbeten? Hur får vi unga att välja restaurangbranschen? Hur kan vi bidra till att förbättra och återskapa jordens och människornas hälsa? Vad kan vi lära av varandra?

Evenemanget hölls i A house Hus 25 i samma kvarter som Solen, Hosoi, Bar Montan och Stockholm Roast. Området har snabbt har etablerat sig som stadens nya foodie-destination. I slutet av november öppnar också Afrika STHLM, en unik mötesplats med fokus på afrikansk mat, musik och kultur.



Det blev en eftermiddag fylld av föreläsningar och samtal modererad av matjournalisten Anna Norström.

Magnus Nilsson, ekologisk äppelodlare i Skåne samt generaldirektör för the Food Planet Prize, var key note speaker.

Programmets tre teman: collaboration, regeneration, innovation
Festivalgeneralen Katja Seerup Clausen från Copenhagen Cooking berättade hur festivalen stärkts av sina partnerskap, Charles Van de Kerkhof, forskare på Venture Lab SLU, visionerade om hur regenerativt jordbruk och måltidsturism kan gå hand i hand, medan Kristoffer Lundholm på framtidslabbet SALLY / Ey Doberman berättade hur fantasin kan hjälpa oss att bygga ett bättre matsystem.

I programmet deltog också representanter från bland andra Ahouse, Restaurangakademien, Circular Gastronomy Challenge, Axfoundation, Reformaten, Johannas Stadsodling, Stiftelsen Culinary Crafts, Stellagalan, Årets Kock, Framtidens Krogkultur, Stockholms hotell- och restaurangskola, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, Från Sverige, Menigo samt Visita Stockholm.

Aktörerna som verkar i Slakthusområdet på plats och berättade om framtidsplanerna för Stockholms nya gastronomiska destination.

Efter programmet öppnade restaurangerna i Slakthusområdet upp för food hopping exklusivt för Taste of the Futures gäster.

Taste of the Future är en del av Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023 där Stockholms Stad, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och KSLA samverkar med restaurang- och besöksnäring för att lyfta Stockholm som gastronomisk destination.

Taste of the Future
Projektpartners: Visit Stockholm, Stockholms Stad, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och KSLA.
Partners: Visita Stockholm och Från Sverige.
Samarbetspartners: Atrium Ljungberg, A house, Menigo.

PROGRAM TASTE OF THE FUTURE

15:00-16:00 Registrering och Fika.

16:00 Caroline Strand, vd på Visit Stockholm, hälsar välkomna.

Keynote speaker Magnus Nilsson: Hur kan besöksnäringen påverka och skapa positiv förändring? 
Magnus Nilsson skapade tvåstjärniga Fäviken, destinationskrogen som fick världens foodies att flockas i Järpen i Jämtland, och dessutom tillägnades han ett eget avsnitt i Netflix-serien Chef’s Table. Idag är han ekologisk äppelodlare i Skåne och generaldirektör för the Food Planet Prize. Magnus talar om hur många små insatser varje dag kan skapa större varaktig förändring för miljön.

TEMA: Collaboration

Collaboration: Samarbete som språngbräda för nya kreativa idéer (på engelska) 
Katja Seerup Clausen är vd för den populära matfestivalen Copenhagen Cooking som lyckas vara både vara folklig och nördig på samma gång. Hon var även med och startade upp tvåstjärniga restaurangen Alchemist. I sitt arbete knyter hon samman aktörer som annars kanske inte skulle hittat varandra och tillsammans skapar de nya framgångsrika koncept och erbjudanden. 

Collaboration: Därför är branschen starkare tillsammans 
Hur kan Stockholms krögare kroka arm mer? Representanter ur Stockholms nya krögarnätverk vill samla branschen på nytt vis. Hur och varför berättar branschorganisationen Visita Stockholm tillsammans med Visit Stockholm. 

TEMA: Regeneration

Regeneration: Hållbarhet på nästa nivå (på engelska) 
Charles van de Kerkhof är forskare på SLU Venture Lab vid Sveriges lantbruksuniversitet och har tidigare jobbat med naturturism i Afrika. Ordet ”regenerativt” är inte alltid det lättaste att bryta ner men Charles ser nya möjligheter för besöksnäring och turism.

PANEL: Så bygger vi Stockholms nya heta mat-och dryckesdestination. På Slakthusområdet verkar idag ett stort antal engagerade aktörer som här utvecklar stadens gastronomi. I panelen deltar representanter från Atrium Ljungberg, A house Börshuset, Restaurangakademien, Solen, Stockholm Roast, Afrika STHLM och Menigo som berättar om sina framtidsplaner och samarbetet för att bygga destinationen. 

PAUS

PANEL: Så skapar vår bransch drömjobben för framtidens medarbetare.
En av de största utmaningarna för besöksnäringen är att hitta personal och att få dem att stanna kvar. Hur kan vi som bransch verka för en mer inkluderande arbetsplats och hur kan medarbetare skapa ett schysst arbetsklimat? I panelen deltar representanter från Culinary Craft, BFUF, Stellagalan, Stockholms Hotell & Restaurangskola och Framtidens krogkultur.  

TEMA: Innovation

Presentation : Designfiktion för ett bättre matsystem
Tove Blomgren är creative director på EY Dobermans framtidslabb SALLY och kommer att berätta om fantasin som metod och hur det kan appliceras på matsystemet. Om vi skapar oss en bild om framtiden och hur vi vill ha den kan morgondagens utmaningar när det kommer till klimatomställning bli lättare att hantera. SALLYs metod ”Preferable Future of Food” belönades som finalist i Fast Cos ”World Changing Ideas 2022”. 

PANEL: Morgondagens mat: Vad har vi på tallriken? 
Alla branscher står inför stora klimatomställningar. Men hur kommer dessa att påverka mat och dryck? Vi tar fram spåkulan och siar om framtidens råvaror, hur vi sourcar, odlar, labbar och förädlar dem. I panelen deltar representanter från Axfoundation, Johannas stadsodling, Mässrestauranger, Reformaten samt Från Sverige.

Presentation:

Presentation: Ett innovationspris som stöttar idéer för sundare matsystem
Circular Gastronomy Challenge uppmärksammar och stöttar förnyelseprojekt. Lärdomarna från projekten följs upp och sprids i syfte att inspirera fler i hållbar utveckling. Det långsiktiga målet är att bidra till gastronomisk mångfald och sundare matsystem.

19:15 Avslut

Foodhopping fram till 22.00